Dobroty života

Pampeliškový sirup

Pampeliška, často opomíjená jako obyčejný plevel, je ve skutečnosti skvělým zdrojem živin a nabízí řadu kulinářských možností. Mladé, jarní listy pampelišky jsou výborné v salátech, kde přidávají jemně hořkou chuť, která skvěle kontrastuje s jinými zeleninami a dresinky. Kořen pampelišky lze sušit a pražit pro přípravu náhražky kávy, která má zemitý a mírně hořký profil. Květy pampelišky jsou rovněž jedlé a mohou být použity k výrobě sirupu nebo pampeliškového vína, které je známé svou jemnou a sladkou chutí. Každá část této rostliny je využitelná a nabízí nejen zdravotní přínosy, ale i unikátní chuťové dojmy. Tato všestrannost dělá z pampelišky obecné ideální ingredienci pro experimentování v kuchyni, ať už přidáváte listy do smoothie pro zvýšení nutriční hodnoty, nebo vytváříte lahodné dezerty z jejích květů.

    

       SUROVINY

  • 100 květů rozkvetlých pampelišek
  • 2 citrony
  • 700 ml vody
  • 300 g medu
  • 300 g cukru 
  • sklenice na sirup

 

Zelný salát s hroznovým vínem

Vyzkoušejte další recepty z dílny Dobroty života.

🍸  Nakrájejte 1 citron na plátky. 

🍸  Do nerezového kastrůlku ponořte květy pampelišek do 700ml vody a přidejte kolečka citronu. 

🍸  Nechte 24 hodin louhovat.

🍸  Poté sceďte přes hustý cedník nebo plátýnko.

🍸  Přidejte šťávu z druhého citronu a med s cukrem.

🍸  Přiveďte do varu.

🍸  Poté zmírněte teplotu, vařte cca 10-15 minut a sbírejte pěnu.

🍸  Nechte mírně zchladnout a přelejte do sklenic, které pečivě uzavřete.

🍸  Podávejte v teplé i studené podobě. Dobrou chuť ♥︎

Přínosy pampelišky pro naše těla

Podpora detoxikace a funkce jater

Pampeliška má silné diuretické vlastnosti, které pomáhají při čištění krve a podporují funkci jater tím, že podporují rychlejší odstraňování toxinů z těla.

Zlepšení trávení

Kořen pampelišky stimuluje trávicí systém, podporuje produkci žaludečních šťáv a pomáhá při trávení tuků. Může pomáhat při potížích jako jsou zácpa, nadýmání a jiné trávicí problémy.

Zdroj vitamínů a minerálů

Pampeliška je bohatým zdrojem vitamínů A, C, E a K a obsahuje také vitamíny skupiny B. Poskytuje minerály jako je železo, vápník, hořčík a draslík, které jsou nezbytné pro mnoho tělesných funkcí.

Podpora zdraví kostí

Vysoký obsah vápníku a vitamínu K v pampelišce přispívá k udržení zdraví kostí a může pomoci předcházet osteoporóze.

Antiinflamační účinky

Pampeliška obsahuje látky, které mají protizánětlivé vlastnosti, což může pomáhat při léčbě zánětů a bolestí, například při artritidě.

Podpora imunitního systému

Vysoký obsah vitamínu C a dalších antioxidantů v pampelišce pomáhá posilovat imunitní systém a chránit tělo před infekcemi a nemocemi.

Pomoc při hubnutí

Díky diuretickým vlastnostem může pampeliška pomoci při redukci nadbytečné vody v těle, což je užitečné při snižování tělesné hmotnosti.

Podpora zdraví kůže

Antioxidanty a vitamíny v pampelišce mohou přispívat ke zlepšení zdraví kůže a pomáhat v boji proti akné a dalším kožním problémům.

I když si sirupy vařím sama, někdy nápoje také kupuju u výrobců, kteří se zabývají zdravým životním stylem jako já. Pokud chceš vidět, které patří mezi moje oblíbené (především na cesty) klikni níže.