Dobroty života

Když si jen tak jdu před přechod, v přechodu a po přechodu…….

O "tom" našem přechodu se moc nemluví

Tak to přišlo i na mě! Když mi letos v létě začalo být podezřele horko – a ne, nebylo to kvůli špatně fungující klimatizaci – musela jsem si přiznat pravdu. Ano, i já jsem se oficiálně stala členkou ženského klubu „v přechodu“. A protože náhody neexistují, v září jsem byla na konferenci v Bruselu, kde se shodou okolností řešilo ženské hormonální zdraví. Co vám budu povídat, seděla jsem tam, poslouchala o návalech horka, nespavosti, výkyvech nálad a pomyslela si: „Jooo, tohle znám z první ruky!“

Ale teď k té nejlepší části – mám pro vás super novinku! Na konci října 2024 se na evropském trhu objeví něco, co nám může opravdu pomoct projít menopauzou s úsměvem na tváři. A já jsem nadšená, že jsem jednou z prvních, kdo vám o tom může říct.

Připravte se, protože menopauza už nebude jen o přežití, ale o tom, jak se znovu cítit skvěle ve svém těle.

Cesta, kterou prochází každá žena

Každá žena v určité fázi svého života prochází zásadními změnami – fyzickými i emocionálními. Tyto změny, spojené s poklesem hladiny hormonů, jsou přirozenou součástí života a zahrnují tři fáze: perimenopauzu, menopauzu a postmenopauzu. Ale co přesně tyto fáze znamenají? A co můžeme udělat pro to, abychom tímto obdobím prošly co nejlépe?

Perimenopauza: Začátek hormonální proměny

Perimenopauza je fáze, kdy tělo ženy začne produkovat méně estrogenu a progesteronu, tedy hormonů, které regulují menstruační cyklus. Tento proces může začít už ve čtyřiceti letech, ale někdy i dříve. Je to období, kdy začínáme cítit první změny, ačkoliv ještě menstruujeme. Trvání perimenopauzy se může lišit – může trvat několik měsíců, ale i několik let.

Jaké jsou příznaky? Některé ženy zaznamenají nepravidelný menstruační cyklus, návaly horka, zvýšenou citlivost, nebo dokonce výkyvy nálad. Je to období, kdy se naše tělo připravuje na menopauzu, a tyto hormonální změny nás mohou někdy překvapit.

Dobrou zprávou je, že v této fázi můžeme udělat hodně pro to, abychom zmírnily nepříjemné symptomy. Zdravá strava, pravidelný pohyb a přírodní doplňky mohou pomoci stabilizovat hormonální hladiny a přinést větší rovnováhu do života.

Menopauza: Konec cyklu, nový začátek

Menopauza je technicky chvíle, kdy uplyne 12 po sobě jdoucích měsíců bez menstruace. V tomto okamžiku končí reprodukční fáze života ženy. Nejčastěji se menopauza dostaví mezi 45 a 55 lety, i když to může být velmi individuální.

Co se děje s naším tělem? Estrogen a progesteron se dále snižují, což má za následek návaly horka, noční pocení, nespavost, a někdy i suchost vagíny nebo změny libida. Mohou se objevit i emocionální výkyvy, protože hormony ovlivňují i naši náladu a mentální zdraví.

Ale menopauza není konec – je to začátek nové fáze života! I když může být výzvou, nabízí prostor k tomu, abychom se více zaměřily na sebe, své potřeby a zdraví. V této fázi je důležité věnovat zvýšenou péči kostem, srdci a celkovému zdraví. Přírodní produkty, jako je Ova-m, mohou nabídnout podporu, aniž bychom se musely uchylovat k hormonální substituční terapii.

Postmenopauza: Rovnováha po bouři

Postmenopauza začíná, jakmile žena oficiálně vstoupí do menopauzy, tedy když uplyne oněch 12 měsíců bez menstruace. Hormony se stabilizují na nízkých úrovních, což znamená, že příznaky menopauzy mohou postupně ustoupit, ale některé z nich, jako návaly horka či sucho v pochvě, mohou přetrvávat. Tato fáze trvá až do konce života a je důležité zaměřit se na dlouhodobé zdraví.

Během postmenopauzy je klíčové věnovat se prevenci problémů spojených s nízkou hladinou estrogenu. Osteoporóza a kardiovaskulární onemocnění jsou u postmenopauzálních žen častější a proto je důležité dbát na dostatek vápníku, vitaminu D a pravidelný pohyb.

Menopauza není konec, ale začátek něčeho nového

Každá fáze – perimenopauza, menopauza i postmenopauza – je jedinečnou částí naší životní cesty. I když mohou být plné výzev, jsou také příležitostí k tomu, abychom si uvědomily svou sílu, své zdraví a priority. Přijetí těchto změn a nalezení způsobů, jak se o sebe starat, může přinést rovnováhu a pocit klidu.

Pamatujte, že máte kontrolu nad tím, jak se budete cítit, a že existuje mnoho cest, jak si tento proces zpříjemnit. Ať už se jedná o změny v životním stylu, přírodní doplňky nebo podporu ostatních žen, můžete prožít menopauzu s lehkostí a vyrovnaností.

Jak se starat o sebe během těchto fází?

O tom jaké příznaky měly tyto ženy na fotografii a o tomco jim pomohlo se s námi podělily na konferenci v Brusselu 09/2024. 

  • Naslouchejte svému tělu: Každá žena je jedinečná, a tak i průběh menopauzy je různý. Je důležité naslouchat svému tělu a věnovat pozornost tomu, co vám říká.

  • Vyvážená strava: Strava bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné produkty a zdravé tuky může přispět k udržení hormonální rovnováhy a zlepšení celkové pohody.

  • Přírodní doplňky: Přírodní produkty bez hormonů, jako je Ova-m, mohou pomoci tělu zvládat symptomy menopauzy a přinést úlevu, aniž byste musely sáhnout po syntetických hormonech.

  • Fyzická aktivita: Pravidelný pohyb, ať už jde o jógu, chůzi nebo posilování, je důležitý pro zdraví kostí, svalů i srdce.

  • Podpora okolí: Mít podporu přátel, rodiny nebo odborníků, kteří rozumí menopauze a jejím výzvám, může být nesmírně cenné. Sdílení zkušeností s ostatními ženami může také velmi pomoci.

Na konferenci v Brusselu jsme si vyslechly ženy, které testovaly tento přírodní produkt. Jedna z nich je Dina Buivenga, 45 let, která prochází perimenopauzou již 3 roky. Pokud chcete vědět jak jíOVA-m pomohla, přečtěte si informace tady.

Pokud je nějaká DŮLEŽITÁ informace, která zde chybí, napište mi a já tento článek velmi ráda doplním.

S přáním krásně prožitých dní

Hany

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *